Klimaatneutrale koffie

We herleiden de CO2-uitstoot in de koffieketen tot nul

Koffie telen, verwerken, transporteren en branden... Het hele koffieproces vraagt heel wat energie. Hierbij komt CO2 vrij. Die uitstoot dringen we terug via reductie. Toch blijft er een onvermijdelijke restuitstoot over. Door compensatie dringen wij bij JAVA onze uitstoot terug. Zo realiseren we een impact op het milieu én steunen we concrete klimaatprojecten bij koffieboeren in het Zuiden. Hoe? Lees snel verder!

 
 

CO2-Neutral Cycle

De weg naar een klimaatneutraal kopje


Vanaf september 2016 produceren we alle JAVA koffies klimaatneutraal. Dat betekent dat de klimaateffecten in de koffieketen tot nul zijn teruggebracht. Daarvoor doorlopen we een vier stappenplan:

  1. Eerst berekenen we de CO2-waarden,
  2. vervolgens verminderen we ze,
  3. waarna we de resterende CO2-waarden compenseren en...
  4. tenslotte communiceren.
CO2-Neutral Cycle


Stap 1: Berekenen

Om een productieproces te realiseren dat honderd procent eerlijk én CO2 neutraal is, werd een grondige onafhankelijke audit uitgevoerd. Zo kunnen we nauwgezet onze voetafdruk terugdringen. In samenwerking met CO2-Logic brengen we de uitstoot van het hele productieproces in kaart: de 'carbon footprint'. Alle aspecten van het productieproces worden in beschouwing genomen, van de meststoffen gebruikt op de koffieplantage tot het verlaten van de koffiebranderij.

Stap 2: Reduceren

Om een klimaatneutraal bedrijf te worden, namen we al kleine en grote stappen. We bouwden in 2012 een nieuwe, energie-efficiënte koffiebranderij. Hier wordt rekening gehouden met extra warmterecuperatie, groene energiecontracten en meer led-verlichting. In 2021 installeerden we maar liefst 420 zonnepanelen. 

Video URL:
Currently supported:

Naar de toekomst toe pakken we ondermeer het sluikverbruik van elektrische toestellen aan. Ook buitenshuis gaat het reduce-plan verder. Opleidingen Eco Driving voor de medewerkers brengen de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen omlaag. Zo implementeren we meteen een nieuwe bedrijfscultuur die een verlaging van de ecologische voetafdruk stimuleert.

Stap 3: Compenseren

Ondanks de grote inspanningen van alle schakels in de koffieketen, blijft er onvermijdelijk een resthoeveelheid CO2. Het aandeel dat we niet kunnen reduceren, gaan we rechtstreeks compenseren bij de koffieboer in het Zuiden.

Daar gaat Fairtrade aan het werk met diverse duurzaamheidsprojecten die de uitstoot lokaal verminderen. Dit zijn Fairtrade koolstofkredieten. Deze kredieten zijn ontwikkeld in samenwerking met Gold Standard, een internationaal erkende organisatie met uitgebreide expertise in klimaatveiligheid en duurzame ontwikkeling.

Met deze Fairtrade klimaataanpak krijgen de koffieboeren een eerlijke vergoeding voor de koolstofkredieten die ze genereren. Bovendien kiezen de boeren in het Zuiden zelf welke projecten voor hen interessant zijn, bijvoorbeeld het aanplanten van schaduwbomen waaronder de koffieplant groeit. Zo herleiden we aan het einde van de rit de klimaateffecten doorheen de keten tot nul, op een Fairtrade manier.

Stap 4: Communiceren

Transparantie is van cruciaal belang. Deze stappen communiceren we dan ook op onze verpakkingen en in de winkelpunten. Want iedereen mag weten dat ook jouw kopje koffie een verschil maakt!